Noe av løsningen på marin forsøpling ligger rett foran nesa di, eller under føttene dine. Det som havner på bakken kan havne i Mjøsa, innsjøen, tjernet eller havet, og derfor oppfordrer vi deg til å plukke litt avfall hver dag, for å være sikker på at godteripapiret havner i avfallsbøtta – og ikke i magen på en fisk eller en sjelden hval. Vi er med på #5forhvalen, er du?

Slik hjelper du oss med å redde verden (litt), på 1, 2, 3 – og 4:

1: Plukk 5 avfallsting (ispapir, takeaway-kopp etc)

2: Ta et bilde eller en boomerang av det, f.eks. av at du plukker avfall, av avfallet du har plukket, eller naturen som du er med på å redde

3: Fra 23. august: Del bildet på Instagram med hashtaggen #5forhvalen

4: Utfordre en venn (eller fem) til å gjøre det samme

Dere kan for eksempel oppfordre kollegaer eller venner til å gjøre det samme.

 

Plast i naturen, enten det er på stranda, i skogen, på fjellet eller i vannet kan ta mange hundre år å bryte ned. Og i mellomtiden deles det opp i mindre og mindre biter (mikroplast) som fisk, fugler, pattedyr, blåskjell og muslinger tror er mat. Overlever de,      så kan faktisk du få plasten på ditt middagsbord.

Mikroplast er et usynlig problem: Mikroplast klarer man ikke å se   med det blotte øye. Det som tidligere var en plastpose, sugerør eller bruskork blir til bitte, bitte små biter, som blir umulig å plukke opp. Det er derfor viktig at plasten ikke havner i naturen eller i vannet.

God håndtering av avfall er tiltak som kan forbygge mindre plast i naturen. I Norge har vi gode systemer for kildesortering og gjenvinning. Men vi kan hver og en bidra til bærekraftig utvikling ved å begynne med oss selv:

  • Ikke bruke plastposer! Bruk heller handlenett.
  • Bytt ut plastfolien på kjøkkenet med matbokser eller sett et fat over maten for å ta vare på restene.
  • Ikke bruke sugerør. Kanskje man kan klare seg uten?
  • Hvis du bestiller mat hjem. Gi restauranten beskjed om at du ikke trenger plastbestikk, for du har vel bestikk hjemme?
  • Ta med egen kopp, når en handler kaffe eller te ute. Man sparer både penger og miljøet med å investere i en gjenbrukbar kopp istedenfor engangs-kopp med plastlokk.
  • Ikke kjøpe vann på flaske. Vi i Norge er heldige å ha godt drikkevann fra springen. Investèr i en god drikkeflaske og fyll den opp med vann fra springen.
  • Sorter avfallet ditt! Mat og plastavfall er verdifulle ressurser som man kan benytte bedre. Matavfallet kan blir til biogass som blir til drivstoff til våre renovasjonsbiler. Og plastavfall kan brukes til å lage nye plastprodukter.

Lurer du på hva du kan kaste i de forskjellige dunkene? Klikk her