PRIVAT NÆRING

Tid for adventskalender

AKTIVITETSKALENDER

Tid sammen og mindre ting! Vi har laget en adventskalender barna vil huske og ikke kaste. Aktivitetskalenderen fra sortere.no er gratis, fiks ferdig, skånsom mot julestressede foreldre og kommer med glade-barn garanti! Få en stressfri november og en adventstid fylt med moro og tid sammen! Mer tid sammen og mindre ting gjør godt for både familien og miljøet. 

Last ned aktivitetskalenderen

 

AKTIVITETENE I ADVENTSKALENDEREN

Med gode tips til hvordan du gjennomfører de ulike aktivitetene!

 

I DAG SKRIVER VI ØNSKELISTE TIL JULENISSEN!

Denne aktiviteten er flott å ha tidlig i desember – gjerne allerede første desember som vil gi en pangstart på kalenderen! Pakk gjerne inn en konvolutt med adressen til Julenissen: Julenissen, 1440 Drøbak.

I DAG SKAL VI PÅ LOMMELYKTTUR I MØRKET!

Dette blir ekstra gøy om man gjemmer unna en liten skatt. Et tips er noe alle kan dele, for eksempel en sjokolade. Du kan også sette en refleks på sjokoladen slik at den lyser opp når barna kommer med lommelykten.

I DAG SKAL BARNA LEGGE DE VOKSNE!

Omvendt legging er morsomt! Barna pusser tenner på de voksne, forteller eventyr, synger natta sanger, snakker strengt til dere osv. Her er det lov for mamma og pappa å gjøre seg litt umulige. Når dere gjør dere umulige, vil dere fort få en enda artigere kveld. For da vil barna gjøre og si det samme som dere pleier. Tips: Begynn leggingen litt tidlig enn normalt denne kvelden.

I DAG SKAL VI PÅ KINO!

Sjekk hva som er årets julefilmer for barn. Dette vil garantert sette hele familien i julestemning! (Ekstra slitne foreldre kan benytte sjansen til en liten høneblund i mørket). Ta hensyn til kommunale korona restriksjoner.

I DAG SKAL VI BADE!

Ta en tur til svømmehallen. Her kan dere også pakke inn (bruk gjerne en pose/bag dere allerede har) ungenes badedrakt, armringer, badehåndkle og svømmebriller (Ta hensyn til kommunale korona restriksjoner). Dere kan også lage en morsom opplevelse i badekaret hjemmet med masse skum og badeleker for de litt mindre barna.

I DAG FÅR ………………. VELGE MIDDAG!

Og har du flere barn har du plutselig flere aktiviteter – et middagsvalg fra hvert barn. Dette er noe av det enkleste du kan gjøre og som barn syns er ekstra stas – barna velger middag på morgenen og dere handler på vei hjem fra jobb, eller handler sammen med barnet på ettermiddagen. Tips: mange vet jo hva barna mest sannsynlig kommer til å velge, så her kan man fuske litt og sørge for at maten allerede er kjøpt inn i forkant.

I DAG SKAL VI MALE SYLTETØYGLASS!

Tomme syltetøyglass er fine å bruke til å gi bort hjemmelagde pepperkaker, marsipanen og andre julegodteri – eller til å lage lykter av. La barna dekorere glassene, pakk dem inn og dere har supre julegaver. De kan også brukes til å samle småting som barna har i, som perler og småfigurer. Tips: bruk akrylmaling når du maler på glass slik at det holder seg. Det finnes maling som er beregnet på glass, noe som også kan være fint, men er ikke nødvendig til ting som bare skal stå til pynt.

I DAG SKAL VI REDDE HVALEN!

Få med barna og plukk #5forhvalen – Plukk opp 5 ting som ikke skulle vært på bakken hver, så er dere med på å redde både dyrene og naturen! Hvis hver femte nordmann plukker 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn avfall fra naturen. Hver eneste dag!  For havner det på bakken, havner det i havet. Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å unngå forsøpling av havet. Ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!

I DAG FÅR DU VÆRE OPPE SÅ LENGE DU VIL!

Dette er kvelden vi som foreldre ikke skal mase om legging – og barn blir veldig glade når de får være oppe ekstra lenge. Tips: Denne aktiviteten passer best fredager og lørdager – da kan de sove litt ekstra dagen etterpå om de trenger det.

I DAG SKAL VI LAGE JULEPYNT!

Hjemmelaget julepynt er den fineste og dere kan lage mye fint ved hjelp av enkle midler. Legg frem farget papir, limstift, saks, fargeblyanter/penner, klistremerker og glitter. Nisser kan trylles frem av det meste, for eksempel doruller.

I DAG SKAL VI PÅ KAFÉ OG SPISE BOLLER! 

Hva er favoritten? Skolebolle, rosinbolle eller skillingsbolle? Her kan barna velge sin favoritt! Dette er en fin måte å avslutte uken på både for store og små. Ta hensyn til kommunale korona restriksjoner.

I DAG SKAL VI PYNTE JULETREET!

Kvelden før kvelden (om dere pynter treet en annen dag passer aktiviteten like godt)! Lag kakao, sett på julemusikk og pynt treet sammen. Til kalenderen kan du eventuelt pakke inn litt julepynt eller kanskje selveste julestjerna?

I DAG SKAL VI HA IS TIL DESSERT!

Denne er ekstra fin midt i uken når en vanligvis ikke har dessert. Tips: Ha aktiviteten en dag du har litt dårlig tid.

I DAG SKAL VI PÅ BIBLIOTEKET OG LÅNE BØKER!

Lån bøker dere kan kose dere med sammen – gjerne julebøker som passer i romjulstiden. Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Pulverheksa møter julenissen, Doctor Proctor redder jula.

I DAG SKAL VI HA FILMKVELD!

Se en julefilm sammen, lag en haug med popcorn og benk dere foran TV-en med masse puter og pledd. Kanskje middagen også kan spises i stuen denne dagen? Filmtips: Pippis jul, Grinchen, Alene hjemme, Reisen til julestjernen, Polarekspressen, Arthurs julegaverace, Gutten og snømannen, Snekker Andersen og julenissen.

I DAG SKAL VI PYNTE PEPPERKAKEHUS!

Pepperkakehuset kan gjerne bakes i forkant om det ikke er tid til begge deler. Kjøpe deig eller ferdighus er også helt ok! Lager du egen deig, så husk at denne må lages kvelden i forveien. Når en pynter pepperkakehuset blir det fort en del som går i magen også – det er jo sånn det skal være.

I DAG SKAL VI BAKE JULEKAKER!

Pakk eventuelt inn en kakeform og pynt. Her finner du bra oppskrifter på mange ulike julekaker. Kjøpedeig er også helt ok!

I DAG SKAL VI PYNTE ROMMET DITT TIL JUL!

Det er ekstra stas med julestemning på eget rom. Om dere allerede har laget litt julepynt kan dette komme til nytte her.

I DAG SKAL VI LAGE TIL- OG FRALAPPER TIL JULEGAVENE!

Klipp ut former i rødt papir, lag lapper av barnets håndavtrykk, mal med fingermaling og dekorer med glansbilder. Mulighetene er mange, og hjemmelagede lapper er det ekstra koselig å få. D

I DAG SKAL VI BAKE LUSSEKATTER! 

Her finner du oppskrift på lussekatter. Denne aktiviteten kan gjøres enten dage før Lucia eller samme dag. Hva med å kombinere nybakte lussekatter med å dra på overraskelses-Lucia til noen dere kjenner?

I DAG SKAL VI LAGE JULEGAVEPAPIR!

Rull ut en rull med gråpapir på gulvet, tegn, mal og dekorer. Vips så har dere hjemmelaget og miljøvennlig gavepapir! Gråpapir kan kildesorteres som papir, i motsetning til glanset gavepapir som kastes i restavfallet.

I DAG SKAL VI PÅ EN JULEFORESTILLING!

Du har kanskje allerede planlagt, eller til og med kjøpt billetter til en juleforestilling? En perfekt opplevelsesgave til kalenderen. Kjøp billetter på forhånd og pakk dem inn på den aktuelle datoen. Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor. Mange bibliotek arrangerer forestillinger og høytlesninger før jul. Det samme gjør skoler og lokale teatergrupper.

I DAG SKAL VI SPILLE SPILL!

Brettspill-kveld er hyggelig for hele familien. Om du vil, så pakk inn terninger, brikker og kort fra en kortstokk. La barna få velge sitt favorittspill!

I DAG SKAL VI FINNE JULETRE OG GI DET ET NAVN!

Dette er dagen for å velge et juletre sammen og gi treet et navn. Personifisering av treet vil slå an hos unger! Hva med treet Åge, Lars eller Siv? Da blir det en egen svung over å pynte treet! «Kom, nå skal vi pynte Åge”!

I DAG SKAL VI ……….. AKE? GÅ PÅ SKØYTER? GÅ PÅ SKI? STÅ PÅ SKI? DRA PÅ LEKEPLASSEN?

Velg en aktivitet som passer dine barn og mulighetene i ditt nærmiljø. Er det snø der dere bor er aketur en morsom og enkel aktivitet å gjøre sammen. Eller kanskje en skitur eller tur i skibakken frister mer? Skøyter kan dere gå på uansett vær. Sjekk åpningstidene i din lokale skøytehall om det ikke er mulig å gå på skøyter der. Tips: dette kan bli flere ulike aktiviteter i kalenderen.

I DAG SKAL VI LAGE MARSIPANFIGURER!

Pakk gjerne inn marsipan og konditorfarge. Dette blir i tillegg fine julegaver. To fluer i en smekk!

I DAG SPISER VI FROKOST MENS VI SER PÅ TV!

En kickstart på dagen for barna (og de voksne?). Det blir god stemning når en gjør noe annet på morgenen enn en pleier!

I DAG SKAL VI LESE …………….

Å lese julefortellinger for barna er ekstra koselig når det nærmer seg jul. Vi trenger alle komme litt nedpå og bare ha det hyggelig. Dette kan gjøres både i sofaen eller i sengen når barna skal legge seg. Høytlesningstips: Lesetips: Karsten og Petras julebok, Snekker Andersen og julenissen, Jul hos musefamilien, Pulverheksa møter julenissen, Doctor Proctor redder jula.

I DAG SKAL VI BESØKE ……………. JULEMESSE? BESØKSGÅRD? BESTEFORELDRE?

Sjekk lokalavisen for hva som skjer av juleaktiviteter for barn der dere bor, eller lag en plan om en overraskelse dag sammen med besteforeldrene. Kanskje det er noe du allerede pleier å ta barna med på som kan være del av kalenderen? Ta hensyn til kommunale korona restriksjoner.

I DAG BLIR DET JULEDISCO! 

Demp lysene, finn frem rockefoten og lag juledisco! Tips til julediscomusikk: Rockin`Around the Christmas Tree (Mel & Kim),Julepotpurri: Hai, Hå, Nå er det jul igjen (Wenche Myhre), Hey Ho (Freddy Kalas), Last Christmas (Wham), Julenissen kommer i kveld (Wenche Myhre), Den lure nissen (Svingenkoret), All I want for Christmas Is You (Mariah Carey), Engler i sne (eMMa).

Det er mange muligheter til aktiviteter i en julekalender. I tillegg til forslagene over som kan printes ut, kan disse også være aktuelle:

  • Piknik i stuen
  • Blåse såpebobler ute (fryser til is når det er mange kuldegrader)
  • Spise så mye godteri du rekker på et minutt
  • Spise julekaker
  • Spise julegrøt (med belønning til den som finner mandelen)
  • Lage julegaver
  • Lage julekort
  • Kle seg ut
  • Fargelegge juletegninger (søk på google etter for eksempel «christmas coloring pages»)

 

BILDEKALENDER

Skriv ut 24 bilder fra for eksempel turer, bursdager eller andre fine opplevelser det siste året. Har du litt ekstra tid – skriv litt om opplevelsen bakpå bildene, eller gjør det sammen når bildene åpnes hver dag. Kanskje alle bildene og tekstene kan settes inn i et minnehefte?

 

BOKSTAVKALENDER

Pakk inn en bokstav hver dag (kan jo også være bokstavkjeks #nam). Bokstavene blir til et ord i løpet av uken. Det kan være en gave eller en opplevelse som for eksempel fås i helgen

BYTTEKALENDER

Finn en venn for deg eller barna, og lag byttekalender. Finn frem 24 leker, utstyr eller klær du ikke bruker lenger og pakk de inn. Om du ikke har noen å bytte med – kanskje du kan selge, gi bort eller kjøpe ferdig kalender på @finn.no eller @Tise? ps: husk å skrive hvem den passer for og hva den må like, eks: Adventskalender til jente 8 år som liker lego, dyr og blått.

PUSLESPILLKALENDER

Pakk inn brikkene fra puslespillet slik at dere kan pusle litt hver dag. Du kan enten kjøpe et ferdig puslespill, eller bestille et puslespill med eget motiv (ekstra stas for pusleren). For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om hva som er motivet!

Tekst og bilder fra www.sortere.no