Mesteparten av dagen til Plamen Peev i Horisont Renovasjon AS går med til å planlegge transport, ruter og folk. Men titt og ofte hender det at han kaster seg i bilen og kjører renovasjonsruter sjøl.

Plamen er en mann som er utstyrt med et nesten fotografisk minne. I alle fall er vårt inntrykk det når han imponerende og detaljert forteller om veier, ruter og hvor dunkene står hos utallige adresser over hele Gjøvikregionen. Han sjøl er noe mer forsiktig rundt dette med det fotografiske.

- Jeg husker i alle fall ganske godt, og syntes selv at jeg er forholdsvis ryddig i hodet. Du må huske på at jeg har kjørt alle våre biler og alle våre ruter. Ikke bare en gang, men mange ganger. Det er det ikke mange i Horisont som har gjort. Da sitter jo ting etter hvert, sier Plamen Peev.

Logistikk
Siden hovedjobben består i transportplanlegging, forsøker han å kjøre minst mulig renovasjonsruter selv.

- Det blir litt avvikskjøring og noen faste ruter innimellom ved behov. For det meste dreier det seg om å ordne opp når det er problemer med biler. Noen fikser jeg sjøl. Andre må kjøres på verkstedet, sier han.

Hektisk jobb
Plamen beskriver arbeidsdagen sin som forholdsvis hektisk med noen roligere dagen innimellom. De som kjenner han, vet at det ofte går en stund mellom de rolige dagene. Plamen innrømmer at det kreves både stressmestring og evner til multitasking når det står på som verst om vinteren.


- Oppstår det problemer – enten det gjelder biler, folk eller ruter – ringer de meg. Jeg har også løpende dialog med damene på hovedkontoret som tar imot telefoner fra abonnentene og som rydder opp i avvik. Vi samarbeider tett. Jeg er også mellommann mellom de renovatørene som ikke kan norsk så godt - og ledelsen. Min jobb er også å bytte kjøreplaner når noen er sjuke, sier Plamen.

Fysisk krevende
Å jobbe som renovatør kan være tøft rent fysisk.

- Det kreves god fysikk. Det er ikke nødvendigvis en jobb for folk som sliter med rygg- og nakkeproblemer. På en dag kan en renovatør tømme over 250 avfallsdunker av forskjellig størrelse og vekt. Særlig vinteren med snø, kulde og glatt føre kan være utfordrende for renovatøren, forteller Plamen.

Givende yrke
Samtidig mener Plamen at renovatøryrket i grove trekk er givende.

- Dersom du elsker stor frihet og minst mulig sjefer som henger over ryggen din i hverdagen, er denne jobben fin-fin. Og liker du å jobbe ute i Guds frie natur samtidig som du hver dag får "betalt for å trene" slik at du holder deg i rimelig god form, er dette jobben du leter etter, sier Plamen.

Han innrømmer at jobben er best når alt går som det skal.

- Ingen klager når avfallet blir hentet. Det er gunstig når alt går bra. Men det gjør det jo ikke alltid, sier han.

Profesjonell holdning
Renovatørene som jobber ute i felten kan møte på folk som ikke har full forståelse for forklaringene om at avfallet ikke har blitt hentet. Kanskje de også med rette har en grunn til å bli frustrert.

- Vi skjønner det, og tar det proft. Dette er en tjeneste folk betaler for. De vil ha leveransen, sier Plamen.

Skikkelig jobb
Han presiserer at renovatørene gjør en skikkelig jobb og at de fortjener all den ros de kan få.

- Men noen ganger kan det glippe for oss – som det gjør for alle. Vi har et system der abonnenten kan ringe inn til oss og forklare hva som er problemet. Så løser vi det som kan løses, sier Plamen.

Hyggelige abonnenter
Plamen legger vekt på at opplevelsene og møtene med abonnentene ute på bygda, tettstedene og byene i Gjøvikregionen er veldig positive.

- Folk er blide, hyggelige og hjelpsomme. La det ikke være tvil om det, sier Plamen.

Fra Bulgaria
Plamen Peev er fra Bulgaria. Han og kona har bodd her i Norge i åtte år. Nå bor de i Moelv sammen med sine to jenter på 6 og 11 år - og en kanin.

- Jeg savner hjemlandet. Til sommeren drar jentene og jeg dit uansett. Så får vi eventuelt ta en ti-dagers karantene om det fortsatt er aktuelt. Da skal vi hjem til Varna for å kose oss, besøke mine foreldre og annen slekt og bade i Svartehavet, sier Plamen.

Fakta:
Navn: Plamen Peev
Alder: 37
Sivil status: Gift og har to døtre
Bosted: Moelv i Ringsaker Kommune
Er fra: Varna ved Svartehavskysten i Bulgaria
Utdanning: Mekaniker og tre års maskinteknisk utdannelse fra Det Tekniske Universitetet i Varna
Jobbet i Horisont: Åtte år
Interesser: Jobb, familie og turer