Hvor skal du gjøre av asken fra ovnen?
Når
gradene kryper nedover, og strømprisen
oppover, er det mange som fyrer litt ekstra i ovnen. Bruk sotskuffe
og metallbøtte når du tømmer peisen eller ovnen
for aske. Selv et døgn etter at ilden har sluknet, kan asken
inneholde glør. La bøtta stå ute i minst et
døgn før du tømmer det over i en pose, knyter
godt igjen og kaster posen i dunken med sort lokk, for
restavfall.

Grunnen til at asken ikke skal kastes sammen
med matavfallet, er at det kan være giftige stoffer i asken,
som for eksempel fra tennbriketter med parafin, behandlet
treverk, farget papir.
Her er en liten huskeliste før du kaster aske:
- Vent i minst 48 timer før du kaster aske i dunken for restavfall.
- Oppbevar asken ute i brannsikker beholder, og unna brennbare materialer.
- Asken kan inneholde glør, som ikke alltid er lett å se. Dynk gjerne i snø eller vann.
- Knyt posen godt igjen før du kaster den i restavfallet. Da unngår renovatøren askesky ved tømming.