Prøven miljøstasjon
Vestre Toten kommune
Vestre Toten kommune
Lørdag 21. juni (i dag) | - |
Søndag 22. juni | Stengt hele dagen |
Mandag 23. juni | Stengt hele dagen |
Tirsdag 24. juni | - |
Onsdag 25. juni | - |
Torsdag 26. juni | - |
Fredag 27. juni | Stengt hele dagen |
Prøven miljøstasjon finner du på Kildalsvingen 1, 2830 Raufoss.
Maks 2 m3 pr. levering på miljøstasjonen. Større mengder må leveres ved Dalborgmarka Miljøpark IKS
På Prøven kan du betale for avfallet med bankkort/kredittkort.
Lørdag 21. juni (i dag) | - |
Søndag 22. juni | Stengt hele dagen |
Mandag 23. juni | Stengt hele dagen |
Tirsdag 24. juni | - |
Onsdag 25. juni | - |
Torsdag 26. juni | - |
Fredag 27. juni | Stengt hele dagen |
For å gjøre det enklere for deg å levere avfallet ditt på en effektiv måte, har vi laget en oversikt over rekkefølgen på containerne på våre miljøstasjoner. Når du vet i hvilken rekkefølge du skal kaste avfallet, blir det enklere for deg å sortere og pakke bil og henger før du kommer til oss.
Husk å pakke det du skal kaste først sist på hengeren!
Rekkefølgen på containerne varierer fra stasjon til stasjon. I denne rekkefølgen leverer du avfallet i containerne på Prøven inn til høyre ved innkjøringen:
1. Plastemballasje
2. Trevirke
3. Metall
4. EE-avfall (høyre side)
5. Restavfall
6. Trevirke
7. Farligavfall, oljefilter, batterier mm. (høyre side)
8. Restavfall
9. Papp
10. Farlig avfall, lyspære og lysstoffrør mm. (høyre side)
11. Ikke brennbart restavfall
12. Papir
13. Bildekk med og uten felg (høyre side)
14. Hvitevarer (høyre side)
15. Tekstiler (høyre side)
16. Glass- og metallemballasje (høyre side)
17. Hageavfall
18. Impregnert trevirke
19. Gips (ren)
20. Gips (uren)
Det er lov å kjøre flere runder. Takk for at du sorterer avfallet ditt!
Private husholdninger kan levere tekstiler kostnadsfritt.
JA TAKK – dette kan du levere i innsamlingsboksene:
NEI TAKK – dette skal ikke leveres i innsamlingsboksene:
Tekstiler som samles inn fra Horisonts miljøstasjoner blir først grovsortert hos Fileks sitt lager i Nykirke på Østlandet. Derfra sendes de videre til samarbeidspartnere i Europa for finsortering. Tekstiler som er egnet for gjenbruk, fordeles til ulike bruktmarkeder. Ødelagte tekstiler går til materialgjenvinning. Dersom tekstilene verken kan gjenbrukes eller materialgjenvinnes, går de til energigjenvinning.
Farlig avfall er avfall som inneholder helse- og miljøfarlige stoffer, som rengjøringsmidler, maling, lakk og lim, spraybokser, lysstoffrør/sparepærer, løsemidler, bilpleieprodukter og plantevernmidler. Farlig avfall skal håndteres så miljøgifter ikke lekker ut i naturen og skader mennesker, dyr og miljø.
Avfallet sendes til ulike behandlingsanlegg. Noe av avfallet kan etter forbehandling brukes som brensel i sementproduksjon, noe må deponeres på Langøya og noe blir sendt til destruksjon. De delene som ikke inneholder farlige stoffer blir gjenvunnet så langt det er mulig.
Og andre produker som ikke er emballasje.
Legges rett i dunken- ikke bruk plastposer!
All glass- og metallemballasje som leveres inn på miljøstasjonene, eller som blir levert på de ulike returpunktene, kjøres til Dalborgmarka hvor den mellomlagres før den sendes til Syklus sitt anlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Der blir glasset separert fra metallet.
Resirkulert metall og aluminium går rett til Norsk Gjenvinning AS som selger det videre til smelteverk i Norge og utlandet.
Glasset fargesorteres, knuses og sorteres så i ulike størrelser.
Fremmede arter er fremmede plantearter i norsk natur som kan utgjøre en trussel mot vårt biologiske mangfold. Det betyr at de trives så godt at de utkonkurrerer andre arter som vi ønsker å ta vare på. Det er viktig at svartelistede plantearter ikke kastes i naturen, og må heller ikke kastes sammen med hageavfall.
Ønsker du å fjerne plantene er det viktig at de håndteres i tette, gjennsomiktige plastsekker og leveres gratis som restavfall på nærmeste miljøstasjon, vi sender det videre til forbrenning.
Her finner du oversikt over alle svartelistede arter www.artsdatabanken.no
Følgende typer landbruksplast kan leveres gratis til Horisont:
PP-sekker (sortert etter farge)
Leveres til: Dalborgmarka, Vinjarmoen, Kraby og Biri
Rundballeplast (sortert etter farge)
Leveres til: Dalborgmarka, Vinjarmoen, Kraby og Biri
Solfangerplast
Leveres til: Dalborgmarka
Fiberduk
Leveres til: Dalborgmarka
Innernett til rundballer
Leveres til: Dalborgmarka
Landbruksplast kan leveres i miljøstasjonenes ordinære åpningstider. Se oversikten over for å se hvilke typer landbruksplast du kan levere på hver enkelt stasjon.
Følgende stasjoner tar imot landbruksplast:
Dalborgmarka
Vinjarmoen
Kraby
Biri (kun mellom 1. mai–15. juni og 1. september–24. oktober)
Plast som ikke inngår i gratisordningen, som for eksempel hard plastemballasje, hylser og lignende, regnes som restavfall og koster 2 600,- kroner per tonn. Dette kan leveres på alle våre stasjoner – merk at dersom du ønsker å veie avfallet, må du levere det på Dalborgmarka.
For å bli godkjent, må plasten være ren og fri for forurensninger.
Det betyr at det ikke skal være med:
Jord, stein, metall eller glass
Tau, nett, stropper eller presenninger
Klær, sko, papir eller isopor (EPS)
Rester av kjemikalier eller andre farlige stoffer
Dersom plasten ikke tilfredsstiller kravene, kan lasset bli avvist. Du kan da velge å betale og levere det som restavfall.
Må være sortert ved levering
Andre fraksjoner av landbruksplast må leveres på Horisont Miljøpark Dalborgmarka.
Med tanke på gjenvinningen ønsker vi at all levering er så ren og fri for forurensninger som mulig. Plasten må leveres sortert.
Horisont har en avtale med Grønt Punkt om innsamling av landbruksplast. Grønt Punkt administrerer returordningen. Vi tar i mot all landbruksplast i henhold til avtale med Grønt Punkt. Finansieringen sikres gjennom at Grønt Punkt krever inn et vederlag fra forhandlere og produsenter av plastemballasje basert på antall kilo plast de selger. Dette vederlaget blir brukt til å organisere returordningene av landbruksplast til gjenvinning.
Må være sortert ved levering
Med tanke på gjenvinningen ønsker vi at all levering er så ren og fri for forurensninger som mulig. Plasten må leveres sortert.
Horisont har en avtale med Grønt Punkt om innsamling av landbruksplast. Grønt Punkt administrerer returordningen. Vi tar i mot all landbruksplast i henhold til avtale med Grønt Punkt. Finansieringen sikres gjennom at Grønt Punkt krever inn et vederlag fra forhandlere og produsenter av plastemballasje basert på antall kilo plast de selger. Dette vederlaget blir brukt til å organisere returordningene av landbruksplast til gjenvinning.
Varmtvannsbredere går som metall og skal kastes i metallcontaineren.
Gamle varmtvannsberedere med treverk rundt settes i egen container på miljøstasjonen.
Trevirket blir kvernet til flis på våre miljøstasjoner. Deretter sendes det til forbrenning på ulike anlegg, blant annet Gjøvik Energisentral. På disse anleggene energiutnyttes flisen i form av fjernvarme, damp og elektrisitet.
Små fritidsbåter under 15 fot (4,57 m)
Mottas kun hverdager mellom 07 og 15.30.
Alt av elektronikk må være fjernet før levering.
Det er innført en tilskuddsordning av staten hvor båteier får en utbetaling på kr. 1000 pr. fritidsbåt for å levere den til avfallsbehandling. Det er Miljødirektoratet som administrerer ordningen og betaler ut tilskuddet til den som leverer en kassert båt til mottaket.
Dette gjelder fritidsbåter med skroglengde under 15 fot (4,57 meter) uten motor, samt større båter med skroglengde opp til 49,21 fot (15 meter) som ikke trenger miljøsanering. Kano, kajakk og lignende er inkludert i ordningen. Alt av elektriske komponenter må være fjernet før levering.
Fritidsbåter med aluminiumskrog, samt kjøl og ballast i metall, omfattes ikke av denne tilskuddsordningen.
Vi tar i mot fritidsbåter alle hverdager fra 07-15.30. OBS! Vi har ikke anledning til å ta i mot fritidsbåter lørdager.
Det må søkes om refusjon i perioden 1.januar til 1.desember, samme år som båten er kassert.
Søknadsfrist: Båter kan leveres hele året, men søknad må sendes i perioden 1. januar til 1. desember.
Restavfall er det som blir igjen etter at du har sortert avfallet ditt.
For at mest mulig skal gå til gjenvinning, ønsker vi at du sorterer avfallet.
Nedenfor ser du noen eksempler på hva som skal kastes som restavfall.
Restavfallet som blir levert til de ulike miljøstasjonene og som renovasjonsbilene henter inn, samles i Dalborgmarka hvor det grovsorteres før det sendes med lastebiler til Eidsiva Bioenergis forbrenningsanlegg på Trehjørningen ved Hamar.
Forbrenningsanlegget produserer fjernvarme til Hamar by, damp til Norsk Protein og elektrisitet.
Av miljømessige hensyn er det viktig at emballasje eller andre sorteringsfraksjoner ikke havner sammen med de rene massene! For eksempel skal sekker med sement eller flislim ikke kastes i celle for rene masser. De skal sorteres på miljøstasjonen som restavfall eller farlig avfall. Se etter faresymboler.
Fjern produktrestene ved å skylle med kaldt vann så det bare er plastemballasjen som går til gjenvinning, og ikke en kominasjon av plastemballasje og matrester.
Bøtter, hagemøbler, hardplast som leker og kjøkkenredskap er ikke plastemballasje. Det samme gjelder vednett og isopor. Også flasker, som har innholdet etsende eller giftig avfall må leveres på miljøstasjonen.
Vi henter plastemballasjen hos deg hver 4. uke.
Se tømmekalender for når renovatørene kommer og henter hos deg.
Benytt plastsekken som du har fått utlevert. Denne settes ut dagen før henting. Knyt sekken sammen og plasser den ved dunkene dine.
Når renovatørene har hentet inn plastemballasjesekkene blir de presset til bunter og fraktet til sorteringsanlegg i Tyskland.
Plastemballasjen fra norske husholdninger inneholder mange forskjellige plastkvaliteter. Disse kvalitetene har ulike smeltepunkt og egenskaper, og kan derfor ikke blandes. Etter sortering blir plastemballasjen vasket, kvernet og tørket.
Plastemballasje gjenvinnes til nye plastprodukter som bildeler, takrenner, rør, bæreposer, sekker, kasser, fleeceprodukter, avfallsbeholdere, drikkeflasker.
Når disse produktene har gjort nytten sin, kan de gjenvinnes på nytt.
Bølgepapp er emballasje som brukes til innpakning av alt fra møbler, hvitevarer og matvarer, til flytteesker. To lag papir er limt til et bølget papir, derav navnet bølgepapp.
Returpappen som havner hos Horisont blir presset og buntet før den kjøres videre til Peterson Packaging AS på Ranheim.
I gjenvinningsprosessen blir bølgepappfibrene løst opp og brukt som råstoff i papirproduksjonen. De gamle pappfibrene blandes med nytt cellulosefiber og blir til nytt brunt papir, som igjen blir til ny emballasje.
Den pappen som har så dårlig kvalitet at den ikke kan materialgjenvinnes, benyttes til energigjenvinning, men dette utgjør en veldig liten andel av returpappen.
Ikke bruk plastposer i papirdunken.
Det meste av papir kan gjenvinnes og inkluderer blant annet aviser, tegneserier, reklame, ukeblader og paperback-bøker. Unntak: Sølete/fettete papir og papir som er sammensatt med for eksempel plast- eller metallrygg og/eller omslag, disse skal sorteres som restavfall.
Papiret som samles inn hos husholdningene og det som blir levert inn på våre miljøstasjoner sendes til papirfabrikker, f.eks. Norske Skogs fabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag. På fabrikken blir papiret revet i småbiter og blandet med vann. Trykksverten fjernes, massen tørkes, presses og rulles opp på store ruller. Til slutt blir den sendt ut som råvare på papirmarkedet.
- er et lotteri hvor du kan delta med drikkekartonger som "lodd" for å vinne pengepremie.
Alle kan delta og vinne i Returkartonglotteriet - privatpersoner, skoler, barnehager, idrettslag etc. Årlig deles det ut premier for til sammen 1,6mill kroner. Fordelt på 120 premier på kr 10 000 og 4 premier på kr 100 000.
I mars 2020 vant Østre Toten Bygdekvinnelag 10.000 kr.
Skyll kartongen, brett den og stapp minst seks drikkekartonger i en syvende til en kubbe. Eller enkeltkartongen, som da er et lodd.
Skriv navn og/eller telefonnummer eller skolen, barnehagen, foreningen på kubben.
Putt kartongen i papirdunken med blått lokk.
Kubbene trekkes på mange forskjellige steder i landet. Det er basert på innbyggertall og det trekkes fra en til sju kubber/enkeltkartonger, til sammen nær 200stk. hvert kvartal.
Disse går videre til en nasjonal trekning, hvor det er både enkeltkartonger og kubber. Hvert kvartal trekkes det 30 premier på kr. 10 000 og kun kubber trekkes det en premie på kr. 100 000.
Selv om alle som kildesorterer drikkekartong ikke kan vinne Returkartonglotteriet, så er hvertfall miljøet en vinner. For kartongene gjenvinnes og blir til nytt papir.
Metallet som samles inn ved våre miljøstasjoner blir kjørt til Metallco Oppland. Der blir metallet sortert og videresendt til forskjellige firma som bruker metallene i produksjon av nye produkter.
Ikke bygningsisopor! Bygningsisopor fra 1995 eller nyere sorteres som restavfall.
EPS, oftest kalt for isopor, er et lett plastmateriale som brukes i mange former for emballasje og kasser. Typiske isoporemballasjer er transportkasser, fiskekasser og emballasje rundt varer. Isopor ® og Styrofoam er to ulike produsenter av denne typen emballasje.
EPS/isopor sorteres ikke sammen med plastemballasjen. I tillegg til at den består av veldig mye luft, er den statisk, klistrer seg fast på anleggene og lar seg ikke sorteres ut og gjenvinnes.