7 enkle grep som får restavfallet til å rase ned i vekt

Publisert:
Illustrasjon handleposer

Nordmenn er blant verdens beste til å bruke og kaste. Det går hardt utover miljøet og ressursene. Heldigvis finnes det en kur - å slanke restavfallet.

Restavfallet har fått i seg mye det ikke skal ha i seg, og trenger en slankekur. Med disse enkle grepene oppnår du raskt synlige resultater.

1. Reduser - kjøp kun det du faktisk trenger

En god måte å slanke restavfallet på er å kaste mindre ting. For å kaste mindre, så må vi også gjøre smarte innkjøp og kjøpe mindre . Vårt råd er derfor å tenke på restavfallet allerede før tingene havner hos deg, lenge før du tenker på dem som utdatert, oppspist eller kasteklare. Tenk på å slanke restavfallet når du er i ferd med å kjøpe noe nytt: Er dette noe jeg trenger, har dette god holdbarhet og kvalitet? Eller kan det snart bli noe jeg ønsker å kvitte meg med?

For miljøhelter: Innføre hvite måneder der du unngår å kjøpe noe nytt. Invester i i ting du vil trives med over tid og som har lang levetid. Ikke kjøp ting som blir raskt ødelagt eller utdatert.

For miljøspirer: Tenk deg godt om før du kjøper noe nytt. Gå for holdbare ting du trenger med flere bruksområder og funksjoner.

2. Unngå matsvinn - Spis deg slank

De fleste av oss kjøper mer mat enn vi spiser opp. Mye av denne maten havner i restavfallet. Det er middagsrester, mat som snart er utgått på dato, eller mat som ikke lenger er så fersk og god. Men det finnes en enkel kur for dette: Kjøp og lag mat i riktige mengder. Se og lukt på maten. Unngå å kaste matrester eller varer utgått på dato, frys dem heller ned. Hvis du holder orden i mat- og kjøleskap, så ser du raskt hva som snart må spises opp. Få flere tips til godt matvett.

For miljøhelter: Lag nye retter av matrester. Bruk sansene når du vurderer om noe kan spises eller er utdatert. Lag ukesmenyer og planlegg matinnkjøpene. Ta utgangspunktet i de råvarene du allerede har. Finn oppskrifter på restemat.

For miljøspirer: Innfør restemiddag en gang i uken. Unngå at brødet blir tørt ved å skjære det i skiver og fryse det ned i porsjoner.

3. Kildesorter - Lever verdifulle og farlige materialer til gjenvinning

Dersom du kildesorterer avfallet ditt og leverer til gjenvinning, kan du slanke bort over halvparten av restavfallet. Ikke bare sikrer du at verdifulle materialer kommer tilbake i kretsløpet, men du sørger også for at farlig avfall blir tatt hånd om på best mulig måte.

For miljøhelter: Kildesorter alt du kan alltid. Bruk sortere.no om du er usikker på hvor ting skal.

For miljøspirer: Spis opp maten din, kildesorter papir, glass-og metallemballasje og plastemballasje. Sørg i hvert fall for at panteflasker, farlig avfall og elektrisk avfall ikke havner i restavfallet.

4. Ha et godt system - alt skal ha sin plass

Er systemet på plass, så er det ingen sak å kildesortere i hverdagen. Ha bokser for sortering av ulike avfallstyper lett tilgjengelig. Gjerne der avfallet oppstår, F.eks. på kjøkkenet. Det kan være bokser til matavfall, plastemballasje, glass-og matallemballasje, batterier, lyspærer, gamle klær, panteflasker, papir, elektrisk og elektronisk avfall og farlig avfall som skal til gjenbruksstasjonen. På sortere.no finner oversikt over mange leverandører som har fine systemer for kildesortering.

For miljøhelter: Lag gode systemer for kildesortering av alle typer avfall nevnt over. I tillegg kan du tilrettelegge for kildesortering av papir, plast og restavfall alle steder der du har en avfallsbøtte, ikke bare på kjøkkenet.

For miljøspirer: Start med fire bokser for kildesortering: En til papir, en til glass- og metallemballasje, en til plastemballasje og en til matavfall, om din kommune har utsortering av det. I tillegg trenger du en boks til vanlig restavfall. Plasser gjerne boksene under kjøkkenbenken eller i en stor kjøkkenskuff. Husk at alt elektrisk avfall kan leveres tilbake til butikker som selger tilsvarende. Det gjelder også lyspærer og batterier.

5. Reparer - Ta vare på det du har

Mye klær, utstyr og elektronikk havner i restavfallet fordi det er gått litt i stykker og vi ikke vet hvordan vi skal reparere det. Men det finnes en kur: Lær deg hvordan du utfører enkle reparasjoner. Søk etter videoer som viser deg hvordan på Youtube, spør folk om råd, eller sett ut jobben til profesjonelle fiksere.

For miljøhelter: Arrangere kvelder blant naboer, venner og kjente der dere og hjelper hverandre med å reparer ting som har gått i stykker. Slik forlenger dere levetiden på ting som ellers ville blitt kastet og lærer dere å reparere ting.

For miljøspirer: Sjekk ut naturvernforbundets side Ta vare på det du har med mange tips og triks til hvordan du kan fikse ting selv. Her får du også oversikt over hvor du kan få profesjonell hjelp til reparasjoner.

6. Gjenbruk - Kjøp brukt og gi bort

Nordmenn kaster mye fint og brukbart i restavfallet. Mange har råd til å bruke og kaste i høyt tempo. Produksjonen av nye produkter krever mye ressursbruk og gir store klimautslipp. Spar miljøet ved å kjøpe det du trenger brukt og ved å levere ting til gjenbruk fremfor å kaste det i restavfallet. Fretex samler inn og selger blant annet klær, møbler og pyntegjenstander. I tillegg samler de inn ødelagte tekstiler som går til gjenbruk og resirkulering.

For miljøhelter: Kjøp klær og gaver fra bruktbutikker. Møbler og annet fra nettsteder for gjenbruk som finn.no, blomqvist.no og lauritz.com. Arrangere kvelder med naboer eller venner hvor dere bytter eiendeler.

For miljøspirer: Selg eller gi bort ting du ikke trenger. Bruk plastposer flere ganger, bruk handlenett og egne beholdere beregnet på gjenbruk.

7. Vær kreativ - forny med redesign

Mange bytter ut klær og interiør så fort de får nye lyster eller behov. Det medfører at store mengder tekstiler og interiørartikler havner i restavfallet. Men det finnes en enkel kur for dette: Du kan redesigne eller sy om det du har for å fylle nye behov. Klarer du ikke å gjøre det selv, så spør andre om hjelp. Tenk igjennom hva dine langsiktige behov og ønsker er for hva du vil ha rundt deg og på deg. På den måten får du en personlig stil samtidig som du omgir deg med ting du virkelig bryr deg om og vil ta vare på.

For miljøhelter: Se potensialet i det du har av klær, møbler og interiør. Kan det bli mer aktuelt med ny form og farge? La deg inspirere av andre kreative sjeler i sosiale medier som Pinterest og Instagram. Få ideer fra gjør det selv-bøker og magasiner.

For miljøspirer: Tenk langsiktig og velg fleksible løsninger som kan vokse med deg og dine.

Kilde: LOOP