8 ting du bør vite om glass-og metallemballasje

Publisert:
Glass og metallemballasje

Vi i Gjøvik-regionen er flinkere enn de fleste til å sortere. Men disse 8 tingene kan kanskje bidra til at vi blir ENDA flinkere.

Disse 8 tingene kan bidra til å gjøre oss enda flinkere

Vi i Gjøvik-regionen er flinkere enn de fleste til å sortere. Her er 8 ting du kanskje ikke visste om glass-og metallemballasjesortering som kanskje kan bidra til at vi blir ENDA flinkere.

1. Slik sorteres glass- og metallemballasje:

Kun glassemballasje som glassflasker, syltetøyglass og lignende, skal kastet i glass- og metallemballasjedunken. Les mer her: HORISONT - Sortering (hiks.no)

2. Glass kan gjenvinnes uendelig mange ganger.

100 % av utsortert glass- og metallemballasje som blir samlet inn i Norge blir materialgjenvunnet.

 

3. 95 %

95% av alle vin-, øl-, sprit-, brus- og andre drikkeflasker i glass blir samlet inn og gjenvunnet til nye produkter!

4. I 2020 ble det samlet inn over 100 000 tonn glass- og metallemballasje i Norge. 

Eierkommunene til Horisont samlet inn 1440 tonn glass- og metallemballasje i 2021.

5. Utsortering av hver minste glassbit

På Sirkels mottak på Øra utenfor Fredrikstad tømmes glass- og metallemballasje på et bånd. Ulike magneter sorterer ut stål og aluminium som går til metallgjenvinning. Glassemballasjen fortsetter videre og gjennomlyses. Maskinen sorterer hver minste glassbit etter fargenyanser. Råstoffet selges videre til glassverk som smelter det om til ny glassemballasje, eller brukes som råvare til Glasopor. Glasopor er et materiale som har god isolerende effekt og brukes som lett byggemateriale, f. eks som lettfylling i vei og anlegg. Det er fremstilt av 100% resirkulert glassemballasje som er samlet inn fra husholdninger i hele Norge. Glasopor produseres i Fredrikstad og Skjåk.

6. Grønne flasker av resirkulert glass.

Det er i gjennomsnitt 80% resirkulert glass i en grønn glassflaske.

7. Liten hank kan velte stort lass!

Den sprukne porselenskoppen du har arvet fra tante Ragnhild skal ikke i glass- og metallemballasjedunken, men i restavfallet sammen med ildfaste former og annet steintøy. Kaffekoppen din også, forresten. Keramikk, porselen og herdet glass ødelegger gjenvinningsprosessen for glass. Det skal bare 20 gram keramikk/porselen til for å ødelegge ett tonn med glass som sendes til gjenvinning. Pakk det inn i avispapir og lignende slik at ikke de som henter avfallet skader seg.

8. En forskjell

Tørkestativ og bremseskiver er ikke metallemballasje. Det er bare metall og leveres gratis på miljøstasjonen. Metallemballasje som har inneholdt mat eller drikke, skal kildesorteres som glass- og metallemballasje.

Tusen takk for innsatsen!