Matavfall i matavfallet
Er du usikker på hva som skal i matavfallet? Svaret er ganske enkelt: Kun matavfall skal i matavfall!
Matavfall er avfall som er organisk nedbrytbart. Dette kan for eksempel være rester av mat, frukt, grønnsaker, kaffegrut og teposer.
Matavfall
Matavfallet du kaster, omdannes til nye organiske produkter som biogass og kompost:
Ja takk
- Skrell
- Skrotter
- Kaffegrut
- Nøtteskall
- Rester av frukt og grønnsaker
- Mel, gryn, sukker
- Gammelt brød og kaker
- Rester av fisk og skalldyr
Nei takk
- Matavfall med emballasje
- Bleier og bind
- Hundeposer
- Potteplanter og avskårne blomster
- Hageavfall
- Jord og lecakuler
- Kattesand
- Snus og sigaretter
- Plastposer eller bio- og maisposer
Bleier og bind
Bleier og bind er ikke matavfall, og skal derfor kastes i restavfallet:
Det kastes svært mye mat i Norge. Hvert år kaster vi i Gjøvik, Land og Toten i gjennomsnitt over 300 000 tonn. Matavfall som kildesorteres kan bli til næringsrik jord og biogass, men det viktigste miljøtiltaket du kan gjøre, er å ta ansvar for å redusere matsvinnet.
Takk for at du kildesorterer!