Husk å sjekke batteriene i røykvarsleren 1. desember

Publisert:

1. desember markerer Røykvarslerens dag, også kjent som batteribyttedagen. Dette er dagen vi oppfordres til å sjekke, rengjøre og bytte batteri i alle røykvarslerne våre. Hvis røykvarsleren din er over 10 år gammel, er det på tide å erstatte den med en ny.

Valget av desember for Røykvarslerens dag er ikke tilfeldig. Denne måneden har dessverre høyest risiko for branner, ofte forårsaket av levende lys og elektriske apparater. Derfor er det ekstra viktig å sørge for at varslingssystemene våre fungerer best mulig i denne perioden, når vi bruker mer levende lys og elektrisk varme.

bilde

Husk at når du bytter ut røykvarsleren, skal den kastes som elektrisk avfall. Og hvis brannslukningsapparatet ditt har blitt for gammelt, må det leveres som farlig avfall på Horisonts miljøstasjoner. Slik sørger vi for at sikkerhetsutstyret vårt er i topp stand når vi trenger det mest. Er du ikke så nøye på hvor du kaster batteriene? Da kan du i verste fall starte en brann. Men, det er lett å gjøre rett – og koster deg ingenting!

Hver eneste dag opplever avfalls- og gjenvinningsanlegg tilløp til brann. På Dalborgmarka miljøstasjon i Gjøvik var det tilløp til brann i juni 2023. Oftest går det heldigvis bra, men dessverre har det vært branner med alvorlige konsekvenser. Nesten 80% av brannene på gjenvinningsanlegg med kjent årsak skyldes feilsorterte batterier.

Slik oppbevarer du batteri hjemme

Ha et fast sted for å samle brukte batterier. Det kan være et tomt syltetøyglass eller en liten boks. Ha en rull med teip i glasset eller boksen. Da blir det lett å teipe polene fortløpende. Er boksen liten blir det lettere å ta den med og levere inn regelmessig. Da unngår du store mengder batterier hjemme.

 Slik leverer du batteriene

I Norge har vi et superenkelt system; der du kjøper batterier, leverer du brukte batterier. Det er rett og slett en lovpålagt plikt alle som selger batterier har! Og ja, det er gratis å levere. Ta med batteriene når du skal på butikken eller gjenvinningsstasjonen. Et lurt tips er å levere dem samtidig som du panter.

 Hvorfor har batteriene skylden for mange branner?

De fleste av oss er flinke til å sortere batteriene. Hele 80% av oss sier vi gjør det! Det er veldig bra, samtidig er det fortsatt flere millioner batterier som blir kastet på feil sted. Enten det er batteriet fra fjernkontrollen som blir kastet i restavfallet, eller det spillende bursdagskortet som blir kastet i papiret, uten å ta ut batteriet som har feiret med sang.

Selv om batteriet virker tomt for futt, er det alltid litt energi igjen. Når mange batterier oppbevares sammen, kan polene komme i kontakt med hverandre. I verste fall kan det føre til kortslutning og brann. Teiper du en liten bit over polene, unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre.

Gamle batterier blir til nye batterier

Batteriene blir hentet og fraktet med tog eller trailer til et sorteringsanlegg, her kommer også innebygde batteri fra elektronikk, som radioer og lekebiler. På sorteringsanleggene blir de kvalitetssikret og sortert etter hvordan batteriene er bygd opp. Når batteriene er sortert, sendes de med båt eller trailer til godkjente anlegg for gjenvinning av batterier i Europa. Råstoff som hentes ut fra batterier er blant annet plast, bly, renset og behandlet syre, sink, kadmium, nikkel og kobolt. Noen av råstoffene er sjeldne og finnes bare i svært begrensede mengder. Mange av disse går inn i produksjonen av nye batterier, mens de resterende råstoffene kan bli til for eksempel hagemøbler, pigment i maling eller metallegeringer.