Slik gir du glass- og metallemballasje evig liv

Publisert:
Glass og metallemballasje

Dine tomme syltetøyglass og hermetikkbokser kan bli til nye produkter i hundrevis av år framover. Feilsortering derimot, kan ødelegge gjenvinningsprosessen.

Glass og metall kan gjenvinnes gang etter gang uten at kvaliteten forringes.

Tomme syltetøyglass og hermetikkbokser kan bli til nye produkter i hundrevis av år fremover. 

Tenk deg at du rydder av frokostbordet og står med en tom boks med makrell i tomat og et syltetøyglass i hendene. Du tenker kanskje at det er fristende å kaste disse rett i restavfallet, men er du klar over at da blir verdifulle materialer borte fra kretsløpet for alltid? At vi kildesorterer glass- og metallemballasje utgjør en stor forskjell for miljøet. Ved at denne emballasjen blir gjenvunnet sparer vi nemlig både store mengder energi og unngår unødvendige inngrep i naturen.

Du kan gjøre en forskjell

Et godt eksempel på dette er boksen med makrell i tomat som er laget av aluminium. Ved å gjenvinne aluminium sparer vi svært mye energi. Å utvinne aluminium er en krevende prosess som gir store klimautslipp. Dette er energi vi slipper å bruke når materialet gjenvinnes. Når aluminium gjenvinnes smeltes den og støpes om på nytt. Dette krever bare 5 % av den energien det krever å lage aluminium første gang. Er det ikke utrolig? Ved å gjenvinne glass sparer vi 20 % energi som ville gått med på å produserer nytt glass. Når vi tenker på all glass- og metallemballasjen vi bruker i Norge i løpet av ett år, så sier det seg selv at gjenvinning sparer enorme mengder energi og naturressurser.

Hva gjør metall og glass så verdifullt?

Det er flere grunner til at metall og glass er så verdifullt. En årsak er at disse materialene kan gjenvinnes år etter år uten at kvaliteten forringes. De er som skapt for gjenvinning og kan smeltes om i det uendelige. Hele 75% av den første aluminiumen som noen gang ble utvunnet, i 1886, er fortsatt i bruk! Glass og metall er dessuten materialer som tar svært godt vare på innholdet sitt. Det er ikke uten grunn at babymat kommer på glass. Når mat og drikke oppbevares på glass holder innholdet seg godt og er garantert fri fra farlige materialer som ellers kan smitte over fra emballasjen.

Slik gjenvinnes glass- og metallemballasjen

Den innsamlede glass og metallemballasjen sendes til Syklus sitt anlegg på Onsøy utenfor Fredrikstad. Ved anlegget skilles metallet fra glasset ved hjelp av store magneter. Deretter separeres stål og aluminium ut fra hverandre. Emballasjen som er laget av stål, som hermetikkbokser, sendes til smelteverk for å bli til ny metallemballasje. Aluminiumen og stål smeltes ned til store blokker som går videre og blir til nye produkter eller konstruksjoner.

Glasset blir optisk finsortert ved at et kamera leser hver enkelt glassbit. Deretter blir glasset sortert etter fargenyanse på bestilling fra glassverkene. På denne måten kan glassverkene produsere ny glassemballasje i akkurat den fargen de ønsker. På Onsøy produseres også Glasopor skumglass av resirkulert glass. Det er det mest miljøvennlige fyll og isolasjonsalternativet på markedet.

Bruk og skap

Det er ikke bare ved gjenvinning at glass- og metallemballasje kan få et nytt liv. Det kan også skje hjemme hos deg. Gamle hermetikkbokser og syltetøyglass er nemlig et utmerket utgangspunkt for gjør det selv-prosjekter. Hvorfor bruke og kaste når du kan bruke og skape? Det er lett å forvandle bokser og glass til dekorative penne-beholdere, vaser, og telysestaker, for å nevne noe. Søk etter “glass DIY” eller “hermetikk DIY“ på gjør-det-selv-blogger, Pintrest og Instagram for mer inspirasjon.

Hvorfor gjenvinne:

Ved å levere glass og metall til gjenvinning tar du vare på knappe ressurser og unngår unødvendige klimautslipp.

Hvordan gjenvinne:

Skyll din glass- og metallemballasje så snart den er tom. Har emballasjen lokk, så fyll den halvfull med kaldt vann, skru på lokket og rist for å fjerne mest mulig matrester. Eventuelt ta et sveip med oppvaskbørsten. Ha egen beholder for sortering av for glass- og metallemballasje hjemme. Når den er full kan du tømme den i dunken med grønt lokk for glass og metall.

Godt å vite: Kjøkkenutstyr i metall, jern, stål, bildeler, keramikk, porselen og krystall f.eks. skal ikke leveres inn sammen med glass- og metallemballasjen. Disse produktene består av andre materialer som ødelegger for gjenvinningsprosessen av glass- og metallemballasje.

Visste du at

100 kildesorterte syltetøyglass blir til syv meter isolasjon og 33 nye glass med syltetøy.

Kilde/foto: LOOP

Les mer om følgende emner: