Små biter fra ildfast glass er ødeleggende

Publisert:
Ildfast form med mat

Kun noen få biter med peisglass eller glass fra ildfaste former kan ødelegge for mange tusen tonn med ferdig sortert emballasjeglass.

Sjekk bilderettigheter

Gjenvinningsbedriften Sirkel rapporterer om at kun noen få biter med peisglass eller glass fra ildfaste former kan ødelegge for mange tusen tonn med ferdig sortert emballasjeglass.

Vær obs på "annet" glass

Folk i Gjøvikregionen er over gjennomsnittet flinke til å sortere. Det gjelder også glass- og metallemballasje. Men når det gjelder peisglass, ildfaste former, andre typer keramisk glass eller glass som ikke er emballasje, må vi være ekstra påpasselige.

Person med tittel driftssjef- Det nemlig er svært strenge krav til glasset som skal gjenvinnes. Derfor må hver og en av oss være veldig nøye på hva vi kaster i beholderen for glass- og metallemballasje, sier driftssjef Frode Berget i Horisont Miljøpark IKS.


Svært kostbart med feilsortering

Berget tror muligens at det kan oppfattes som et marginalt problem. Men ifølge driftssjefen kan f.eks. et lite skår keramisk glass fra peisen i beholderen for glass- og metalemballasje bli svært kostbart.

- Alle lass med resirkulert glass sjekkes nøye av glassverkene før de blir godkjent. Det skal bare noen få biter feil glass til for at flere tusen tonn med glassemballasje blir avvist av glassverkene, sier Berget.

Unngå glass som ikke er emballasje

Han sender derfor en klar oppfordring til folk om å ikke sende peisglasset eller annen type glass, som ikke er emballasje, sammen med glassemballasjen.

- På den måten kan vi sammen få til enda bedre gjenvinning av glassemballasjen, fortsetter Berget. 

hva skal/skal ikke kastes i beholderen? - ikke aktivert

Glass er vel glass?

Sirkels anlegg in Fredsriksted skal forvandle tusenvis av tonn brukt glass- og metallemballasje til nye råvarer som skal brukes i produksjon av nye produkter, blant annet nye vinflasker og syltetøyglass. Glasset som kommer inn sorteres etter farge og størrelse, og så mye som mulig av forurensningene fjernes.

- For å kunne produsere ny glassemballasje av resirkulert glass må det resirkulerte glasset ha en veldig høy kvalitet. Ulike typer glass har ulike egenskaper og smeltetemperaturer, og nettopp derfor er det kritisk når det blir levert peisglass sammen med emballasjeglass.

Hva gjør jeg med peisglasset?

Hvis du er så uheldig at glasset i peisovnen sprekker, et vindu eller drikkekopp knuser eller en keramikkvase går i golvet, så er restavfallet løsningen. Pakk glasset eller keramikken inn i avispapir så ingen skader seg, og legg det i restavfallet.

 

 

- Det beste er allikevel at det fraktes til miljøstasjonen og kastes i containeren for ikke-brennbart restavfall, sier Berget.

God informasjon

På Horisonts hjemmesider finner du god informasjon om hva som ikke skal i dunken for glass- og metallemballasje. Men det dreier seg i grove trekk om peisglass, vindusglass, drikkeglass og kopper, Ildfaste former, porselen og keramikk.

- En god huskeregel er at det gjelder alt som ikke har vært emballasje, sier Berget.

Av de flinkeste i landet

Ellers ønsker Berget å skryte litt av befolkningen i Gjøvikregionen. Han sier at befolkningen i regionen er blant de flinkeste i landet på blant annet plastsortering. Tall fra Grønt Punkt viser at Horisonts abonnenter er på tredjeplass.

Tallene viser kg per innbygger innsamlet gjennom Grønt Punkt-systemet.

- Det flotte resultatet er det våre abonnenter som skal få størstedelen av æren for. Så kan vi også tillate oss å skryte litt av oss sjøl som selskap, siden vår jobb er å tilrettelegge for best mulig kildesortering både ute hos abonnenten og på miljøstasjonen, avslutter Berget.