Sortering i jula

Publisert:

I jula er det som regel ekstra mye avfall og det er ikke alltid like lett å vite hva som skal sorteres hvor. I denne artikkelen finner du en oversikt som hjelper deg å sortere riktig.

Stekefett, ribbefett og smult

• Ikke hell fett eller olje i toalettet eller vasken. Dette kan tette rørene og tiltrekke seg blant annet rotter.
• La stekebrettet stå til det blir kaldt etter at ribben er stekt. Skrap av fettet og legg det i matavfallet.
• Flytende fett og oljer helles over i en kartong eller flaske, teipes igjen og kastes i restavfallet.
• Fettet kan du også ta vare på og eventuelt fryse det ned. Bruk det i matlagingen, som til sauser, ovnsbakte poter, potetstappe og hjemmelaget rødkål.

Batterier og elektronikk

I juletiden bruker vi mer batterier og lyspærer enn ellers. Samle dette på et praktisk sted, i en boks eller et nett. Neste gang du skal på butikken kan du ta disse med – alle dagligvarebutikker som selger batterier og lyspærer skal ta imot disse gratis og sørge for at de blir sendt til gjenvinning. Batterier inneholder fremdeles energi når de er oppbrukt og skal ikke kastes i restavfallet.

• Julebelysning, lysslynger, rettetangen som tar tatt kvelden i julestria, dippedutter av alle slag – uansett hvor stor eller liten elektronikken er, kan den inneholde gasser, oljer eller andre miljøgifter. Lever derfor alt inn til gjenvinning.

Gaveinnpakning

• Glanset julegavepapir skal kastes i restavfallet. Denne typen julepapir inneholder store mengder leire og fargestoffer, og lite papirfibre. Glanset gavepapir kan derfor ikke gjenvinnes til nytt papir, men blir forbrent og gjenvunnet til lys og varme.
• Gråpapir med eller uten farge og mønster (kraftpapir, resirkulert papir, naturpapir) og avispapir kan sorteres sammen med papiret.
• Gavebånd, tau, hyssing, tape, isoporkuler og annen gavepynt kastes i restavfallet (eller ta vare på det til neste års julegaver).

Juletrær

Naturlige juletrær kan leveres som hageavfall på gjenvinningsstasjonen. Juletrær i plast holder seg like fint år etter år. Ønsker du likevel å kvitte deg med det, skal det leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Juletrenett og vednett skal kastes i restavfallet. Selv om nettene ser ut som plast, kan de ikke sorteres som plastemballasje. Grunnen er at de er laget av sterk plast som tåler mye og skaper tekniske problemer under den videre sorteringen.

Visste du adet kan være farlig å brenne juletreet i peisen? Mange brannutrykninger i januar er resultat av brenning av juletre i peisen. Veden i juletreet er ennå fuktig og fuktig ved brenner dårlig, lager mer sot i pipeløpet og øker faren for pipebrann. I tillegg inneholder barnåler mye kvae som har høyt energiinnhold og dermed oppnår høy temperatur; i mange tilfeller så høy at den kan antenne sot- og tjærebelegget i skorsteinen.

Levende lys

• Stumper fra stearinlys kastes i restavfallet.
• Telysholdere i aluminium sorteres som metallemballasje. Telysholder i plast kastes i restavfallet.

 

Fyrverkeri

Ubrukt fyrverkeri (udetonert fyrverkeri) leveres tilbake til en butikk som selger fyrverkeri. Fyrverkeri som er brukt kastes i restavfallet eller leveres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Husk: Ta med deg fyrverkerirester etter oppskytning.