Slik håndterer du hageavfallet
De fleste av oss rydder i hagen før vinteren kommer. Vet du egentlig hvordan du skal håndtere hageavfallet på en god måte? Her får du gode tips!
Hagearbeid er en hyggelig og nyttig hobby for mange, men det innebærer også ansvar for å håndtere hageavfallet på en riktig måte. Ved å sortere hageavfallet korrekt, tar vi vare på nærmiljøet og bidrar til et mer bærekraftig kretsløp. Her får du en oversikt over hva som kan leveres som hageavfall – og hva som må håndteres på annen måte.
Hva regnes som hageavfall?
Hageavfall er biologisk nedbrytbart avfall fra hagen. Dette kan du levere på Horisonts miljøstasjoner:
- Trestammer under 15 cm i diameter
- Kvister
- Gress
- Busker
- Planterester
- Nedfallsfrukt
Alt hageavfall som leveres blir kvernet og lagt til kompostering. Etter 1–2 år brukes det til å lage ny Horisontjord, som selges som jordforbedringsprodukt. Dette er en viktig del av vårt arbeid med å utnytte ressursene i avfallet på en miljøvennlig måte.
Hva skal ikke leveres som hageavfall?
For å sikre god kvalitet på komposten og unngå skader på utstyret vårt, er det viktig at følgende ikke leveres som hageavfall:
-
Stein
-
Jord
-
Fremmede arter (må leveres som restavfall i tette poser)
Stein og jord skal ikke blandes med hageavfall. De skal i stedet leveres som rene masser, sammen med materialer som betong, tegl og fliser.
Ikke kast hageavfall i naturen
Hageavfall som dumpes i naturen er ulovlig og regnes som forsøpling. Selv om det kan virke uskyldig, skaper det store problemer:
-
Det tiltrekker skadedyr som brunsnegler, fluer og rotter.
-
Det kan spre plantesykdommer og uønskede arter, som truer det biologiske mangfoldet.
-
Det fører ofte til at annet avfall kastes sammen med hageavfallet, noe som gir kommunen ekstra ryddekostnader.
For å unngå dette, skal alt hageavfall leveres til godkjent mottak.